Chiara Lubich - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Chiara Lubich

1920-2008
stichtster van de Focolarebeweging


   

Als tweede in een gezin van vier kinderen werd op 22 januari 1920 Silvia Lubich geboren in de Noord-Italiaanse stad Trente. Haar vader was militant socialist; haar moeder een diepgelovige katholiek. Zij gaven Chiara een sterke gevoeligheid voor sociale rechtvaardigheid mee en een diepe geloofsovertuiging.
Na haar pedagogische opleiding begon zij in 1938 als onderwijzeres, eerst in een bergdorp nabij Trente, vervolgens in Trente zelf. Haar droom filosofie te studeren aan de universiteit van Venetië werd bruut verstoord door de oorlog.

God-Liefde
In 1943 wordt zij ten diepste geraakt door de ontdekking dat God Liefde is. Zij neemt de naam Chiara aan en wijdt zich toe aan God. In mei 1944 wordt de stad Trente gebombardeerd. De bevolking ontvlucht de stad en zoekt een veilig heenkomen in de omliggende bergen. Ook de familie Lubich verlaat huis en haard, maar Chiara blijft met enkele vriendinnen in Trente.

Eerste focolare
Samen betrekken zij een kleine woning aan het Piazza dei Cappuccini. Het wordt het eerste ‘focolare’, een kleine gemeenschap van mensen die hun leven in dienst van God stellen en leven voor de opbouw van een grotere gemeenschap van mensen die delen in hetzelfde ideaal.

Rome
Na een spoedige vermenigvuldiging van het aantal focolares in heel Italië, verhuist Chiara in 1950 naar Rome. Daar ontstaat een eerste centrum van de Focolarebeweging. In 1960 roept zij ook een eerste vormingsjaar in het leven voor jonge mensen uit verschillende landen die  zich voorbereiden om deel uit te gaan maken van een focolare-leefgemeenschap.

Andere kerken
In de jaren zestig en zeventig heeft Chiara veelvuldige contacten met persoonlijkheden van lutherse, anglicaanse, hervormde en orthodoxe kerken. Zij herkennen in de spiritualiteit van de Focolarebeweging waardevolle impulsen voor de eigen gemeenschappen.

Andere godsdiensten
In 1977 ontvangt Chiara Lubich in Londen de Templetonprijs voor de Vooruitgang van de Religies. Het wordt het begin van intensieve contacten met persoonlijkheden van andere godsdiensten.

In 1981 spreekt zij op uitnodiging van de boeddhistische beweging Rissho Kosei-kai in een Tempel in Tokio voor 10.000 boeddhisten over haar ervaring als christen.
Als erkenning voor het werk van Chiara plant de Joodse gemeenschap van Rome in oktober 1995 een olijboom ‘voor de vrede’ in het centrum van de beweging in Rocca di Papa.
In 1997 wordt Chiara uitgenodigd te spreken in de moskee van Harlem in New York. Ook daar spreekt zij over haar christelijke ervaringen, nu aan een publiek van 3000 Amerikaanse moslims.
De hindoeïstische bewegingen Shanti Ashram en Sarvodaya kennen haar in de Indiase stad Coimbatore in januari 2001 een prijs toe ‘voor de verdediging van de vrede’.

Maatschappelijke initiatieven
Tijdens een bezoek in Brazilië in 1991 lanceert Chiara Lubich het idee van een ‘economie van gemeenschap’. Onmiddellijk sluiten tientallen bedrijven zich hierbij aan.In 1996 verkrijgt Chiara Lubich de Unesco-prijs voor Vredesopvoeding. In datzelfde jaar ontstaat de Politieke beweging voor de eenheid. In september 1998 krijgt zij in Straatsburg de Prijs voor de Rechten van de Mens 1998 overhandigd van de Raad van Europa.

Eredoctoraten
Als erkenning voor de doorwerking van haar gedachtegoed op wetenschappelijk gebied verkreeg Chiara Lubich eredoctoraten van de volgende universiteiten:

Katholieke Universiteit van Lublin, Polen, Sociale wetenschappen (1996)
St. John University di Bangkok, Thailand, Communicatiewetenschappen (1997)
Pauselijke Universiteit Santo Tomàs van Manila, Filippijnen, Theologie, (1997)
Fu Jen University van Taipei, Taiwan, Theologie (1997)
Sacred Heart University van Fairfield, USA, Letteren (1997)
S. Juan Bautista de la Salle-Universiteit van Mexico-Stad, Filosofie (1997)
Staatsuniversiteit van Buenos Aires, Interdisciplinaire erkenning van de 13 faculteiten (1998)
Katholieke Universiteit van São Paolo, Brazilië, Godsdienstwetenschappen (1998)
Katholieke Universiteit van Pernambuco, Brazilië, Economie (1998)
Katholieke Universiteit van Milano, vestiging Piacenza, Economie (1999)
Universiteit van Malta, Psychologie (1999)
Katholieke Universiteit van America, Washington, Pedagogie (2000)
Universiteit van Trnava, Slovakije, Theologie (2003)
Katholieke Universiteit van Maracaibo, Venezuela, Kunstwetenschappen (2003)
Claretianum Instituut, Pauselijke Universiteit Lateranense, Rome (2004)
Liverpool Hope University, Liverpool, Theologie (2008)

Ereburgerschap
Chiara Lubich ontving in Italië het ereburgerschap van tal van steden, waaronder Rome, Milaan en Florence. Ook buiten Italië verkreeg zijn deze erestatus van onder meer de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Zij overleed op 14 maart 2008 op 88-jarige leeftijd in haar woonplaats Rocca di Papa. Haar laatste rustplaats is in de kapel van het internationale bestuurscentrum van de Focolarebeweging in diezelfde plaats.

Enkele teksten van Chiara Lubich

Een uitgebreid levensverhaal van Chiara

Fotomontage jaren zeventig

Boeken van Chiara Lubich zijn beschikbaar bij uitgeverij Nieuwe Stad
nieuwe.stad@focolare.nl - telefoon: 073-5113656
Wijsheid van Chiara Lubich (2007)
365 gedachten, voor elke dag van het jaar
Uitgeverij Lannoo

Waar het begint
Een christelijke kijk op het gezin
Uitgeverij Nieuwe Stad

Samen leven
Spiritualiteit voor het gezin
Uitgeverij Nieuwe Stad

       

De reis van het leven
Korte overwegingen
Uitgeverij Nieuwe Stad

Elk moment is een geschenk
Overwegingen om het 'nu' te beleven
Uitgeverij Halewijn, Antwerpen

 

Foto's van Chiara