Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Chiara Lubich overgegaan naar het Huis van de Vader
 

Op 14 maart 2008 heeft Chiara Lubich, stichteres en presidente van de Focolarebeweging, op de leeftijd van 88 jaar haar levensreis voltooid. In een serene en gewijde sfeer is zij temidden van haar medewerkers en vrienden in grote rust ingeslapen.

Chiara Lubich stierf in haar huis in Rocca di Papa. Zij was in de nacht van 13 maart weer thuisgekomen vanuit het Gemelli-ziekenhuis in Rome, waar zij opgenomen was geweest vanwege ademhalingsmoeilijkheden. Tot en met 12 maart heeft de stichtster de ontwikkelingen binnen de beweging, ondanks haar zwakke gezondheid nog met grote helderheid en wijsheid gevolgd.

Laatste groet
Honderden mensen hebben haar in laatste levensmomenten nog een laatste groet gebracht om vervolgens rondom haar huis te bidden. Aan enkelen heeft Chiara nog een teken van herkenning gegeven, ondanks haar uiterst zwakke toestand.

Chiara lag tot dinsdagochtend 11 uur opgebaard in het internationale centrum van de Focolarebeweging in Rocca di Papa. Duizenden mensen kwamen daar in een aanhoudende lange stoet langs om haar de laatste eer te bewijzen.

Boodschap van de paus
Uit alle delen van de wereld kwamen tekenen binnen van deelneming van religieuze leiders, politici, vrienden van de Focolarebeweging. In een boodschap van 14 maart aan alle leden van de Focolarebeweging sprak paus Benedictus XVI  zijn "diepe emotie" uit. Hij schreef onder meer: "Ik bedank de Heer voor het getuigenis van haar leven, toegewijd aan de noden van de mens van vandaag in volledige trouw aan de Kerk en de paus."

Trente
In haar geboortestad Trente, waarvan Chiara ereburger was, werd een dag van rouw afgekondigd door burgemeester Alberto Pacher.

Laatste jaren
Haar gezondheid verplichtte Chiara de laatste drie jaar tot een meer teruggetrokken leven. Toch volgde ze de activiteiten van de beweging in heel de wereld en bleef ze een rijke correspondentie en bezoekersagenda onderhouden.

Begin maart ontving Chiara aan haar ziekbed in het Gemelli-ziekenhuis nog bezoek van de orthodoxe patriarch Bartholomeus I van Istanboel. Enkele dagen eerder had zij een persoonlijke brief ontvangen van paus Benedictus XVI (lees meer).


 
« Vorige