Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Onthulling door kardinaal Simonis
Standbeeld voor Huize Baak
 

Op zaterdagavond 30 juni 2007 onthulde kardinaal Simonis samen met de heer Baars, wethouder van de gemeente Bronckhorst, een sculptuur op het kerkplein van Baak.

Met het beeld wilde de lokale gemeenschap van Baak haar dankbaarheid uitdrukken en de herinnering levend houden aan de goede band die er 25 jaar lang is geweest van de parochie St. Martinus, het dorp Baak en de gemeente Steenderen, vervolgens Bronckhorst, met de Focolarebeweging. De beweging was tot 14 september 2007 eigenaar van Huize Baak.

De bronzen sculptuur is getiteld De Ontmoeting en is een creatie van beeldend kunstenaar Anne Brouwer van Beeldhouwatelier Baak.

Woorden van dankbaarheid
Kardinaal Simonis sprak aan het eind van de mis, die uit dankbaarheid werd gevierd, dat de Focolarebeweging bijdraagt om de kerk een gemeenschap te maken in liefde en eenheid, die samenkomt rond de Eucharistie en het Woord. "Enerzijds is dat gewoon zoals dat moet zijn - zei hij - anderzijds is dat bijzonder. Want er is sprake van een heel reŽle bijdrage aan de eenheid, zoals ook wordt ervaren in de relatie van Huize Baak en de dorpsgemeenschap hier."

De wethouder van de gemeente Bronckhorst, waar Baak deel van uitmaakt, memoreerde de zin uit het Johannesevangelie die centraal staat in de doelstelling van de Focolarebeweging: "Vader, mogen allen ťťn zijn". 

Namens het bestuur van de Focolarebeweging verwoordde Agnes van Zeeland de dankbaarheid van de beweging voor de openheid en gastvrijheid die de beweging al die jaren in Baak heeft mogen ondervinden.

Nieuwe eigenaar voor Huize Baak
De Focolarebeweging had van 1982 tot nu toe in het Gelderse kerkdorp haar vormings- en ontmoetingscentrum in kasteel Baak. Op 14 september 2007droeg de Focolarebeweging het landgoed over aan de interkerkelijke organisatie Ellel Ministries Nederland. Enkele maanden eerder, op 30 november 2006, hadden beide partijen daartoe het koopcontract getekend.

Overgang naar Nieuwkuijk
De Focolarebeweging is doende haar landelijk centrum te vestigen op het terrein van abdij MariŽnkroon te Nieuwkuijk. Daar wordt ook een congrescentrum (Mariapolicentrum) gehuisvest. Om die reden worden de activiteiten die in Huize Baak plaatsvinden naar MariŽnkroon overgebracht.

25 jaar Huize Baak
Door bemiddeling van het aartsbisdom in de persoon van kardinaal Willebrands kwam Huize Baak in december 1982 in handen van de Focolarebeweging. Duizenden mensen van alle leeftijden hebben in de afgelopen jaren in dit Mariapolicentrum vormingsdagen doorgebracht, zowel leden van de Focolarebeweging als personen van andere bewegingen en groeperingen.

Lokale activiteiten
Ook lokale activiteiten vonden onderdak in Huize Baak. Een tijdlang zijn de eucharistievieringen van de parochie gehouden in de grote zaal. Menig bruidspaar heeft elkaar het jawoord hier gegeven ten overstaan van een gemeenteambtenaar. En ook het Baakse openluchtspel is er jarenlang opgevoerd.

 
« Vorige