Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Tieners in estafetteloop de wereld rond
10 mei - Run4unity
 

Met hun estafetteloop Run4unity op zaterdag 10 mei lieten jongeren uit heel de wereld zien dat zij zich sterk maken voor de eenheid onder de volken. Zo'n 100.000 tieners uit 300 steden in alle werelddelen sloten zich aan.

Als tieners in 87 landen - van Nieuw-Zeeland tot Finland, van Zimbabwe tot Korea - elkaar vinden in een wereldomvattende estafette om aan te geven dat zij geloven in een meer verenigde wereld, dan lijkt dat doel niet onmogelijk.Estafetteloop
Van de ene tijdzone na de andere, 24 uur lang, ging een estafette de wereld rond. Via mobiele telefonie en internet werd het sein doorgegeven aan de ploeg die in de volgende tijdzone gereed stond.

In elk land vond een estafetteloop plaats tussen 4 en 5 uur lokale tijd. De aftrap werd gegeven door tieners van de Fiji-eilanden in de Stille Oceaan om 16 uur lokale tijd. Om 17 uur werd de estafette doorgegeven naar de volgende tijdzone.

In 24 uur de wereld rond
In 24 uur bereikte het stokje steden van alle lengtegraden in de wereld. Op veel plaatsen waren atleten, politieke leiders en religieuze persoonlijkheden aanwezig.

Gulden regel
'Doe voor de ander wat je zou willen dat hij of zij voor jou deed'. Die regel - de gulden regel - was het leidmotief die de tieners ertoe aanzette om hun stad 'kleur te geven'.
 

 

100 tieners in Nederland
Een kleine 100 tieners in Nederland namen via een telefoonverbinding het stokje over van Libanon. Helaas konden de activiteiten daar niet doorgaan vanwege de plotselinge oplaaiende geweld in dat land. Maar het contact met de Nederlandse tieners was er wel.

Estafette in Biezenmortel
In het Brabantse Biezenmortel vond de estafetteloop van de Nederlandse tieners plaats. Tevens werd tijdens de Mariapoli-ontmoeting daar met spel en sport voor jong en oud de broederschap zichtbaar gemaakt. 

Reykjavik
Om 17 uur namen de jongeren contact op met tieners in Reykjavik, die vervolgens hun estafette liepen en na afloop aan de burgemeester van de IJslandse hoofdstad een akte overhandigden met hun verklaring zich in te zetten voor de stad.
Hoogtepunt op Piazza Navona
De wereldestafette vond zijn internationale hoogtepunt op het beroemde Piazza Navona in Rome. Daar kwamen 2500 jongeren uit alle vijf de werelddelen bijeen en stelden zich in verbinding met tieners elders op de aardbol. Beelden van de meeting op het Navonaplein waren live per satelliet en internet te volgen
 


Chiara Lubich
De inspiratiebron van de tieners was het ideaal van eenheid van de onlangs overleden Chiara Lubich. Aan haar wijdden de jongeren deze wereldwijde dag van verbroedering.
"Ook wij willen ervoor gaan om de liefde in de wereld te brengen en om de 'kunst van het beminnen' zoals Chiara ons dat heeft doorgegeven in praktijk te brengen." Met deze woorden sloten de vier jonge presentatoren op het Navona-plein de live uitgezonden manifestatie in Rome af.Boodschap van de paus
Benedictus XVI richtte zich tot de jeugd met een speciale boodschap:
"Met genegenheid groet ik de grote groep van Teens for Unity van de Focolarebeweging, samengekomen uit vele landen van de vijf werelddelen.
Beste jongeren, jullie zijn een mooi teken van het feit dat de kerk alle talen spreekt! Ga met enthousiasme door met jullie 'wedloop naar de eenheid' door het charisma van Chiara Lubich te volgen.
Teens 4 unity
Het initiatief voor de wereldomspannende wedloop gaat uit van Teens4unity, een van de geledingen van de Focolarebeweging.

In 2005 vond voor het eerst een dergelijke wereldestafette plaats.


Foto's
http://www.flickr.com/photos/run4unity/

Meer informatie
www.teens4unity.nl
www.run4unity.netOok in Nederland lopen de tieners nu al warm. 
Zij hebben hun eigen promotiefilmpje al op het net. 
« Vorige