Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Na Chiara volgt haar eerste vriendin haar naar het Paradijs
Natalia Dallapiccola overleden
 

Op 1 april 2008, om 21.15, overleed Natalia Dallapiccola, met Chiara Lubich de eerste focolarina die in 1943 het begin markeerde van wat later zou uitgroeien tot de Focolarebeweging. Het huisje in de stad Trente waar zij - en spoedig enkele andere meisjes - woonden werd het eerste focolare.

Natalia stierf thuis in haar focolaregemeenschap in Rocca di Papa. Rond haar bed waren aanwezig de vriendinnen van het eerste uur met wie Natalia aan het begin van de Focolarebeweging stond. De begrafenis vond plaats op 3 april. Natalia werd begraven op het kerkhof van Rocca di Papa.

In een bericht aan alle leden van de beweging schrijven de verantwoordelijken van de Focolarebeweging: "Als eerste metgezel van Chiara heeft zij zich als eerste met haar verenigd in het Paradijs. Een nieuwe ster verrijkt de kroon van Maria."

   

Natalia Dallapiccola was tot aan haar dood vanuit de Focolarebeweging verantwoordelijk voor de vele interreligieuze contacten van de beweging. Zij genoot een grote waardering en de genegenheid van veel persoonlijkheden van andere godsdiensten.
Bij veel gelegenheden vertegenwoordigde zij Chiara Lubich, zoals op de vergaderingen van de Algemene Raad van de WCRP (de World Conference on Religions and Peace).

 

Natalia werd geboren op 27 juni 1924 in Fornace, een bergdorp nabij Trente. Zij kwam in juni 1943 in contact met Chiara Lubich. Met haar deelde ze het onderkomen op Piazza Cappuccini in Trente, dat het eerste focolare zou worden.

In 1959 stichtte zij het focolare in West-Berlijn. In januari 1962 was Natalia een van de eerste focolarina's die zich in de communistische DDR vestigde. Na lange verhoren en enkele dagen detentie kreeg zij toestemming zich in Leipzig te vestigen. Het lot van de bevolking delend brachten zij daar de 'spiritualiteit van gemeenschap' zonder expliciet te spreken over de Focolarebeweging. 


Vanuit Oost-Duitsland legde zij contacten in Polen, Tsjechoslowakije, Hongarije en Litouwen, waaruit de eerste focolaregemeenschappen in die landen zouden ontstaan. In 1976 keert zij terug naar ItaliŽ. Chiara vertrouwde haar daar het werk en de contacten op het gebied van de interreligieuze dialoog toe.

Vanwege haar bijzondere intuÔtie en beleving van de spiritualiteit van eenheid heeft zij vanaf de eerste tijden een grote rol vervuld bij de geestelijke vorming van de leden van de Focolarebeweging.

 
« Vorige