Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Focolarebeweging heeft nieuwe presidente en co-president
 

Op 7 juli 2008 werd de 70-jarige Italiaanse juriste en theologe Maria Voce, binnen de Focolarebeweging bekend onder de haar door Chiara gegeven naam 'Emmaus', gekozen tot de presidente van de Focolarebeweging. Zij is daarmee de opvolgster van de op 14 maart overleden stichtster en eerste presidente van de beweging, Chiara Lubich.

Diezelfde ochtend werd ook de co-president gekozen, de 67-jarige Giancarlo Faletti, priester en econoom.

Nieuwe generatie
De beweging gaat daarmee in haar relatief jonge bestaan een nieuwe etappe in, die een overgang tekent van Chiara en de eerste focolarina's en focolarino's die vanaf het begin de Focolarebeweging hebben opgebouwd en er tot nu toe de leiding van hadden, naar een nieuwe generatie. In haar eerste woorden heeft de nieuwe presidente hen bedankt voor hun vertrouwen bij deze overgang. Zij zei 'er volstrekt zeker van te zijn in hun haar eerste medewerkers te hebben'. 

 
Giancarlo Faletti en Maria Voce     Emmaus met twee protestantse focolarina's

Na Chiara

De functie van de nieuwe presidente is zondermeer anders dan die welke meer dan 60 jaar lang werd uitgeoefend door Chiara Lubich. Meerdere keren heeft Chiara zelf aangegeven dat het niet 'één persoon zal zijn die haar zal vervangen' maar een 'lichaam van meerdere personen': de Algemene Raad tezamen met de presidente en de co-president. De eenheid onder hen zal de garantie moeten zijn voor de zuiverheid van het charisma van de Focolarebeweging.

Unanimiteit
De stemrondes voor de nieuwe presidente op zaterdag 5 juli gaven aanvankelijk aanleiding tot een bezinningspauze en een verdere uitwisseling. Bij de eerste stemronde op maandag 7 juli werd de nieuwe presidente praktisch bij unanimiteit gekozen. De co-president werd vervolgens in de eerste stemronde met meer dan tweederde van de stemmen, zoals de statuten vereisen, gekozen.

  
« Vorige