Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Profiel van de presidente en co-president van de Focolarebeweging
Emmaus Voce en Giancarlo Faletti
 

Maria Voce, binnen de beweging bekend onder haar 'nieuwe' naam Emmaus is de tweede presidente van de Focolarebeweging. Zij volgde stichtster Chiara Lubich op die op 14 maart 2008 overleed. Emmaus was één van de naaste medewerksters van Chiara Lubich. Zij heeft een uitgebreide ervaring op het vlak van de interreligieuze dialoog en de oecumene.

 

Maria Voce werd op 16 juli 1937 geboren in Ajello Calabro, Zuid-Italië, in de buurt van Cosenza. Haar vader was arts in dienst van de gemeente. Maria was de oudste van een gezin van vijf meisjes en twee jongens. Zij hield van studeren en wist door het behalen van staatsexamens toegang te krijgen tot de universiteit van Rome. Zij koos voor de studie rechtswetenschappen.

In 1959 kwam zij op de universiteit in aanraking met een groep van de Focolarebeweging. Zij was meteen geboeid door hun sterk evangelisch leven. Zij zelf zei daarover: "Mijn leven veranderde totaal. Het doel werd nu God en de studie slechts een middel om Hem lief te hebben door zijn wil te doen". Na haar afstuderen op 22-jarige leeftijd keerde zij terug naar Zuid-Italië waar zij de eerste vrouwelijke advocaat werd van de regio van Cosenza.

Vier jaar later, in 1963, kwam er een totale wending in haar carrière, toen zij in één keer besloot de weg van Chiara Lubich te volgen in een focolare-leefgemeenschap. "In één week tijd - beschrijft zij zelf - heb ik alles achtergelaten, zonder dat ik daar ooit spijt van heb gehad." De naam Emmaus - een verwijzing naar de Emmausgangers en Christus' aanwezigheid waar eenheid is - kreeg zij in 1964 van Chiara.

Van 1964 tot 1972 woonde zij in de focolares van Siracuse en Catania in Sicilië. Van 1972 tot 1978 werkte zij op het persoonlijke secretariaat van Chiara Lubich in Rocca di Papa bij Rome. Vervolgens bracht zij tien jaar, van 1978 tot 1988, in Istanboel door. Vanaf 1988 werkte zij weer in Rome op het centrum van de Focolarebeweging.

Maria Voce is afgestudeerd in theologie en kerkelijk recht. Mede daardoor was zij de aangewezen persoon om Chiara bij te staan in het werk voor de herziening van de algemene statuten van de beweging.

Emmaus leidde in de afgelopen jaren tevens een studiegroep van juristen die werken vanuit het gedachtengoed van de focolarespiritualiteit. Daarnaast is zij lid van het Abba-studiecentrum, een interdisciplinaire denktank van de Focolarebeweging. 

De nieuwe presidente heeft veel ervaring op het gebied van de oecumene en de interreligieuze dialoog. Tijdens haar tienjarig verblijf in Turkije onderhield zij nauwe contacten met de orthodoxe patriarch van Constantinopel, met leiders van andere christelijke kerken en met de islamitische wereld.


Co-president
Giancarlo Faletti is op 14 september 1940 geboren te Asti (Noord-Italië). Hij komt uit een van oorsprong boerengezin. Zijn vader was arbeider; zijn moeder huisvrouw met een grote sociale inzet. Hoewel hij in een kerkvreemd milieu opgroeide, heeft hij zich reeds op jeugdige leeftijd ingezet voor christelijk vrijwilligerswerk voor mensen aan de rand van de samenleving.

Op 19-jarige leeftijd werd hij aangetrokken door het ideaal van broederschap dat hij vond in de Focolarebeweging. Op zijn 25ste trad hij toe tot een focolare-leefgemeenschap. Na het voltooien van zijn studie economie had hij enige tijd een leidinggevende functie in een bank.

Vervolgens werd hij medeverantwoordelijke van de Focolarebeweging in Noord-Italië en later in de regio Rome. In 1997 werd hij priester gewijd. Als co-president is hij de opvolger van Oreste Basso.

 
« Vorige