Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
In Loppiano bij Florence
Nieuw universitair instituut van de Focolarebeweging
 

'Sophia' heet het universitair instituut van de Focolarebeweging, dat een opleiding aanbiedt tot master in de ‘grondbeginselen en perspectieven van een cultuur van eenheid’. Op 13 oktober 2008 begonnen de eerste 40 studenten aan deze universitaire studie in Loppiano, het internationale ‘stadje’ van de Focolarebeweging in Toscane.

Officiële erkenning
Het is de start van een ‘eigen universiteit’, waar stichtster Chiara Lubich van droomde. In een decreet van 7 december 2007 werd het universitaire instituut erkend door het Vaticaan. De officiële opening vond plaats op 1 december 2008.

Opleiden tot 'wereldburgers'
Ieder jaar is er plaats voor een veertigtal studenten. De opleiding met de Griekse naam voor ‘wijsheid’ wil opleiden tot ‘wereldburgers’ door een verbinding te leggen tussen studie en leven en door een interdisciplinaire aanpak.

Leidersrol
Piero Coda, rector van het nieuwe instituut: “Dat wil zeggen mensen een integrale vorming bieden om ze voor te bereiden op een leidersrol in een wereld waar de ontmoeting tussen culturen, religies en wetenschappelijke projecten op de eerste plaats staat.”

Kruispunt tussen verschillende disciplines
Coda gaf zijn baan als hoogleraar in Systematische Theologie aan de universiteit van Lateranen in Rome op om leiding te geven aan het nieuwe universitaire instituut niet ver van Florence. Hij onderstreept dat studie en onderzoek in 'Sophia' plaatsvinden op een "kruispunt tussen disciplines die tegenwoordig te vaak fragmentarisch zijn en als concurrenten tegenover elkaar staan”.

Onderlinge relaties
Er wordt in Sophia veel belang gehecht aan het aspect van de onderlinge relaties, zegt de rector. “Dat is een kernwaarde van het evangelie, maar tevens voorwaarde voor menselijke en culturele groei.”

Studenten 
Wie een bacheloropleiding heeft afgerond kan een aanvraag indienen voor toelating tot Sophia. Het onderwijs wordt vooralsnog gegeven in het Italiaans. Behalve een algemene studierichting 'Cultuur van eenheid' kan gekozen worden uit de richtingen 'Trinitaire ontologie', 'Economie en Management' en 'Politieke Studies'. Zie www.iu-sophia.org

klik hier voor foto's

 
« Vorige