Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
En jaar na het overlijden van Chiara
600 herdenkingen wereldwijd
 

Op 14 maart werd in heel de wereld herdacht dat n jaar eerder Chiara Lubich, stichtster van de Focolarebeweging, is overleden. Op 600 plaatsen in alle vijf de continenten vonden herdenkingsinitiatieven plaats.

Een centrale ontmoeting vond plaats in Rome. Beelden hiervan zijn terug te zien op de website: http://live.focolare.org.
Santa Maria Maggiore
In Rome begon de herdenking de 14de maart om elf uur s morgens met een eucharistieviering in de basiliek van Santa Maria Maggiore. Kardinaal Paul Poupard ging hierin voor. Hij zei onder meer: "Chiara en haar ideaal zijn werkelijk een erfgoed van heel de mensheid."
Live via internet
In de middag vond in het internationale focolarecentrum in Castelgandolfo een programma plaats dat wereldwijd live gevolgd werd via internet.

Onder de aanwezigen bisschoppen van verschillende kerken en vertegenwoordigers van andere godsdiensten. Er was een videobijdrage van kardinaal Bertone, staatssecreatris van de Heilige Stoel.

Ook kardinaal Stanislaw Dziwisz, jarenlang persoonlijk secretaris van Johannes Paulus II, gaf via een videobijdrage zijn getuigenis. Hij sprak over de band van de paus met Chiara Lubich: "Er was een grote verwantschap tussen beiden".  
Verder waren er bijdragen van persoonlijkheden uit de politiek en de media.
De Britse auteur Jim Gallagher, die een biografie schreef over Chiara, en BBC-interviewster Sandra Hoggett (foto) vertelden hoeveel indruk de gesprekken die zij met Chiara hadden op hen maakten.

 

Een heel persoonlijke terugblik op het leven van Chiara buiten de openbaarheid gaf Eli Folonari, voor meer dan 50 jaar haar meest nabije medewerker. Zij vertelde hoe het huis van Chiara tot in de laatste momenten van haar leven altijd een 'open huis' is geweest.

In Nederland kwamen ongeveer 250 mensen voor de herdenking naar het d'Oultremontcollege in Drunen. Na een eucharistieviering gaven verschillende mensen - een protestant, een katholiek en een moslim - hun getuigenis over de betekenis van de persoon en de erfenis van Chiara in hun eigen leven.
Als protestant vertelde Hanneke Steetskamp hoezeer Chiara's liefde voor het Woord haar boeide. Ghaffar Mohaghegh getuigde als moslim dat hij de weg naar het geloof in God had teruggevonden door de liefde die uitging van Chiara en de mensen die haar weg volgden. "Chiara is niet alleen een geschenk van God voor christenen maar ook voor moslims".

Meer foto's van de
centrale herdenking in Castelgandolfo.
 
 


 

 
« Vorige