Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Kardinaal Stanislaw Dziwisz over Johannes Paulus II en Chiara Lubich
"Er was een grote verwantschap"
 

  Bij gelegenheid van de herdenking van het heengaan van Chiara Lubich één jaar terug, werd aan de man die Karol Woytila van heel nabij heeft gekend gevraagd naar de verhouding tussen Chiara en paus Johannes Paulus II: Stanislao Dziwisz.
Hij werd in 1963 door Wojtyla tot priester gewijd en stond bijna 40 jaar als secretaris aan zijn zijde. Nu is hij bisschop en kardinaal van Krakow.

Kardinaal Dziwisz had bij de herdenking op 14 maart 2009 in Rome aanwezig willen zijn, maar dat was niet mogelijk. Daarom werd hem in Krakow de vraag voorgelegd naar de betekenis van Chiara voor de paus.

Tekenen van de tijd
Kardinaal Dziwisz: “De paus heeft de focolarini het eerst hier in Polen ontmoet, precies in dit huis. Ze kwamen toentertijd op een clandestiene manier. De paus trachtte de tekenen van de tijd te verstaan, en hij zag dat Chiara dezelfde interpretatie had van de Kerk en van de wereld."

Grote verwantschap
"Hij had altijd een groot respect voor haar, ook als hij privé sprak. Ik heb een grote verwantschap tussen beiden gezien, een geestelijke verwantschap en ook een kerkelijk engagement. Er is een sterke eenheid ontstaan tussen deze twee personen. Ze hadden niet veel woorden nodig. Ze begrepen elkaar heel goed."

Open naar de wereld
"Ik denk dat de paus in haar en ook in de Focolarebeweging de bevestiging heeft gevonden voor alles wat hij dacht, hoe hij de Kerk zag: de openheid naar de wereld toe, ook voor de christelijke en niet-christelijke godsdiensten."

Werklunchen
"Chiara kwam met haar naaste medewerkers naar de paus, niet alleen officieel, maar ook in het privé, voor zogenaamde ‘werklunchen’. Het waren vertrouwelijke maaltijden, er was geen enkele formaliteit; het was net als in een familie."

Het genius van de vrouw
“De paus hechtte groot belang aan de leken, want niet iedereen begreep het belang van de bewegingen binnen de Kerk. Noch van de vrouw. Hij sprak over het ‘genius’ van de vrouw. In Chiara was er dit ‘genius’ van de vrouw. Het is ongelooflijk dat zij heeft kunnen doen wat ik denk dat de heilige Geest door haar gedaan heeft. Chiara hield geen filosofische toespraken, maar deze eenvoudige toespraken vol liefde. Dat trok de mensen aan."

Efficiënte bescherming
"Veel mensen bidden door toedoen van de Dienaar van God en verkrijgen de genades. Ik kan hetzelfde bevestigen. Ik denk dat hetzelfde ook gebeurt met de focolarini: als ze een probleem hebben, dan vragen ze of zoeken ze inspiratie bij Chiara. Misschien is haar hulp, haar bescherming nu efficiënter dan voorheen. Dat zullen we in de toekomst zien. Ik denk dat zij beiden naar ons kijken, ons volgen en ons helpen.”

 
« Vorige