Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Grieks-orthodoxe patriarch Bartholomeüs
"Geest van focolare blijft de ziel verwarmen"
 
Op zondag 15 maart 2009 sprak de oecumenische patriarch van Constantinopel, leider van de Grieks-orthodoxe kerk, Bartholomeüs I een herdenkingsrede over Chiara uit in de Panagia-kerk in Belgrad Kapi bij Istanboel.

Grote liefde van Chiara voor de orthodoxe kerk
Hij memoreerde “de grote liefde van Chiara voor de kerk van Constantinopel” en de vele ontmoetingen die Chiara had met zijn voorganger Athenagoras. Deze herkende “in de intuïties van Chiara” en in de “daaruit volgende ontwikkeling van de beweging” de apostolische ijver van de eerste christenen.

Eerste en laatste ontmoeting
Bartholomeüs keek terug op zijn eerste ontmoeting met Chiara en de beweging tijdens zijn studie in Rome en sprak vervolgens met ontroering over zijn laatste ontmoeting met haar in het Gemelli-ziekenhuis enkele dagen voor haar overlijden.

Focolaregeest verwarmt de ziel
Hij merkte op dat “de authentieke focolaregeest doorgaat de ziel van velen te verwarmen”. “Chiara blijft ons voorhouden dat de verschillen in geloofsovertuiging allerminst een bedreiging vormen, maar iedereen juist oproepen om samen de problemen van deze planeet op te lossen.”

 

Chiara Lubich tijdens een van haar vele ontmoetingen met patriarch Athenagoras eind jaren zestig en begin jaren zeventig. Foto rechts: Chiara met patriarch Bartolomeüs


 
« Vorige