Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
3000 tieners uit vele landen in India
Een interreligieus tienerevent
 

Het is niet voor het eerst dat gelovige tieners zich sterk maken voor een interreligieuze dialoog en de wereldwijde broederschap. Het is nu de vijfde keer dat de Teens for Unity vanuit verschillende delen van de wereld bijeenkomen voor hun internationale ontmoeting.

'Supercongres'
Zelf noemen zij hun samenzijn ‘supercongres’ en hun bedoeling is aandacht te vragen voor en inhoud te geven aan de ‘gulden regel’, de gemeenschappelijke noemer van alle wereldgodsdiensten: doe aan de anderwat je zou willen dat hij of zij doet voor jou; en omgekeerd doe niet wat je niet wil dat ze met jou doen.

Shanti Ashram
Deze keer was de plaats van ontmoeting India. De aanleiding daartoe was de uitnodiging van de Indiase hindoebeweging Shanti Ashram, die zich baseert op het gedachtegoed van Mahatma Gandhi en zich inzet voor ontwikkeling en samenwerking.

3000 tieners
Dus kwamen zo’n 3000 jonge christenen, hindoes, moslims en sikhs van 8 tot 12 augustus samen in de Zuid-Indiase stad Coimbatore. Wereldwijd volgden duizenden tieners het gebeuren in Coimbatore via een live-internetverbinding. Zij communiceren met elkaar met weblogs.

Gulden regel
In het Kumaraguru College of Technology ontvouwt zich het kleurrijke schouwspel van hun 'congres’. Tieners zelf komen aan het woord en vertellen hoe zij in hun persoonlijk leven inhoud proberen te geven aan de gulden regel.

Ook als het moeilijk is
“We hebben ervaren dat er een God is die van ons houdt, die ons niet alleen laat, en die ons kracht geeft om de gulden regel te leven, ook wanneer het moeilijk is.” De een vertelt over een ziekte, een ander over agressie waar hij mee te maken kreeg, een derde over een moeilijkheid in de familie.

Midden-Oosten
Zes tieners uit het Midden-Oosten, moslims en christenen, vertellen over hun inzet voor de broederschap. En van joodse leeftijdsgenoten, die niet aanwezig konden zijn, komt een boodschap binnen.

Dans
Ter afsluiting wordt een dans uitgevoerd: een heel jonge Europese klassieke ballerina danst samen met een jonge Indiaanse en ontsluiten een rij van lichtjes. Het is het symbool waarmee de jongeren hun opdracht aanvaarden om dit licht van broederschap mee te nemen en uit te dragen in hun eigen omgeving, hun eigen familie, hun eigen stad.

Na het evenement
In de dagen erna zijn er verder nog initiatieven in de scholen van de regio, een vredesmars, een verblijf bij Indiase gezinnen en een bezoek aan gebedshuizen van vijf verschillende godsdiensten.

Vanuit Nederland
Ook vanuit Nederland waren er vier deelnemers, onder wie een moslimmeisje. Voor Rena (13), Lobke (16), Claudia (15) en Irene (15) was het een onvergetelijke ervaring. Rena: "Je zag hier dat iedereen in vrede met elkaar leefde, van welke religie je ook was.”
Irene (15): “Het was heel mooi om met zoveel verschillende culturen en religies samen te zijn en aan de wereld te laten zien dat het mogelijk is om in vrede samen te leven.”

zie ook: www.supercongress2009.in

 

 
« Vorige