Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Vier Nederlande tieners
Terug van het Supercongres in India
 

Ook voor de vier Nederlandse deelnemers werd het een onvergetelijke ervaring: het Supercongres begin augustus in de Indiase stad Coimbatore.

Tomatenplanten
Maandenlang hadden Rena, Lobke, Claudia en Irene, zich op het gebeuren voorbereid, ook om de nodige financiële middelen te verkrijgen. Rena (13): “Ook de andere tieners in ons land hebben ons geholpen. Een aantal jongens hebben tomatenplanten gekweekt en verkocht om geld voor ons in te zamelen.”

Grote verschillen
Rena had van tevoren gehoord over het geweld in India tussen moslims en hindoes. Zij vond het als moslima best spannend om naar India te gaan. Voor haar was dan ook het allermooiste dat "je hier zag dat iedereen in vrede met elkaar leefde, van welk land of welke religie je ook was. Onder ons zijn er maar kleine verschillen, twee van ons zijn katholiek, een protestants en ik ben moslim. In India zijn de verschillen veel groter.”

Gastvrijheid
Voor Lobke (16) was het mooiste wel de gastvrijheid van de bevolking: “Iedereen, van jong tot oud, komt meteen naar je toe en vraagt je naam en waar je vandaan komt. Het gezin waar wij op bezoek gingen, deed alsof het helemaal ons huis was. Daar hebben we echt gezien hoe zij leven. Zij vertelden van hun cultuur, ook alle kleine dingen, en wij vertelden over ons leven.”

Harmonie
Ook voor Irene (15) was de harmonie onder allen bijzonder: “Het was heel mooi om met zoveel verschillende culturen en religies samen te zijn en aan de wereld te laten zien dat het mogelijk is om in vrede samen te leven.”

'Gaat de jeugd goed, dan gaat de wereld goed'.
Grote indruk op de Nederlandse meisjes maakte de woorden van Minoti Aram, vrouw van de inmiddels overleden stichter van de Shanti Ashram, dr. Aram, en zelf medestichtster van de beweging: “Als de jonge generatie het goed doe, gaat het ook goed in de wereld.”

 
« Vorige