Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Nederlandse Miranda Jansen in Manila
Overleven in een zee van modder
 

Op zaterdag 26 september kwamen de stortregens. Orkaan Ketsana scheerde op haar baan over het Filippijnse eiland Luzon rakelings langs metropool Manila. In een mum van tijd steeg het water op veel plaatsen tot enkele meters hoogte. Veel mensen konden zich enkel op daken in veiligheid brengen. Velen zagen hun huis, bezittingen en soms familieleden meegesleurd worden in de vloed van water en modder.

Sulyap
Miranda Jansen (37), een Nederlandse focolarina die al 13 jaar in de Filippijnen woont, maakte het allemaal mee. Nauwelijks waren de stortbuien voorbij, toen ze bericht kregen van de nood van de mensen in de wijk Sulyap, een gebied waar 3000 mensen wonen, dat zwaar getroffen was. Het is de plek waar de Focolarebeweging met de hulp van gezinnen wereldwijd 30 woningen voor arme gezinnen heeft gebouwd.
Pastasalade
Miranda vertelt: “We zijn met zes auto's vol hulpgoederen en een pastasalade voor ongeveer 300 mensen naar de wijk vertrokken.  Als motto voor die dag hadden we genomen: ‘open staan voor iedere broer of zus’. Wij wisten niet wat ons te wachten stond.”


 


Wonderbare vermenigvuldiging
Ze begonnen als eerste met het uitdelen van de maaltijden. “Wij hebben alles gegeven wat we hadden”, zegt Miranda. “Maar het leek wel de vermenigvuldiging van de vissen en de broden. Op een gegeven moment wisten we niet wat we voor het avondeten moesten doen. We hebben een lijst gemaakt van het noodzakelijke en het aan de Vader in de hemel gevraagd. Een uur later kwamen er auto's met precies de dingen die we opgeschreven hadden. Kort daarna andere auto's. Het waren hulpverleners die de weg waren kwijtgeraakt. Ook zij hadden voedselpakketten bij zich. Toen konden we al 800 mensen aan een maaltijd helpen. Nauwelijks waren we daarmee klaar toen er opnieuw een ploeg van onze jongeren uit Manila kwam met 2500 broodjes.”

Armen helpen armen
De ploeg uit Manila was getroffen door de hulp die de gezinnen van het woningenproject meteen verleenden. Het Focolare-project Sulyap ng Pag-Asa (letterlijk: een sprankje hoop) was net deze zomer gerealiseerd en sinds die tijd wonen in de dertig huizen arme gezinnen uit Manila. “Sommige van hen hebben werk als taxichauffeur of fabrieksarbeider; anderen zijn werkloos. Onmiddellijk zijn ze erop uitgetrokken om mensen uit het water te redden en de getroffenen in hun huizen onderdak, eten en kleding te geven”, vertelt Miranda.

Zelfs een douche
Inmiddels zijn de meeste van de getroffenen weer teruggekeerd naar hun eigen terrein om te herstellen wat over is van hun bezittingen. Hun plaats wordt nu ingenomen door dakloze families die al dagenlang in opvangcentra waren ondergebracht. Zoals Edna en haar drie kinderen van 2 tot 9. “We zijn heel blij hier,” vertelt ze. “In het opvangcentrum mochten we de toiletten vaak niet gebruiken vanwege het gebrek aan water. Het gevolg was dat mijn kinderen het soms in hun broek deden of in een hoek van het gebouw. Maar hier hebben we zelfs een douche.”

Pamilya - één grote familie
Bejo, een van de verantwoordelijken van het huizenproject, vertelt dat de bewoners voor de evacués koken en helpen bij het inpakken en verdelen van hulpgoederen. “Ze zoeken ook de families op die weer teruggekeerd zijn naar hun terrein. We willen weten wat deze mensen vooral nodig hebben. En dan maken we ze duidelijk: ‘Pamilya na tayo ngayon’ (we zijn nu een grote familie). We moeten toch waarmaken wat in onze naam Sulyap ng Pag-Asa schuilt: hoop”, besluit Bejo.

Meehelpen aan de wederopbouw?
Binnen de Focolarebeweging wordt wereldwijd een inzamelingsactie gehouden voor de getroffenen in de Filippijnen. In Nederland kan er geld gedoneerd worden op: Focolarebeweging 69.72.65.579 te Vlijmen, met vermelding van 'gift Manila'. Deze gift is fiscaal aftrekbaar.
 
« Vorige