Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
In het teken van de dialoog met het boeddhisme
Presidente Focolare begint reis door Azië
 

Maria Voce (Emmaus), sinds 2008 presidente van de Focolarebeweging, is begin januari begonnen met een reis in het Verre Oosten. Samen met co-president, Giancarlo Faletti, bezoekt zij de komende weken vijf Aziatische landen. De reis staat in het teken van de dialoog met het boeddhisme.
            
Etappes
“Het is de voortzetting van een dialoog die dertig jaar geleden door Chiara Lubich in Japan werd begonnen en die na haar overlijden moet doorgaan en een nieuwe impuls krijgen”, verklaarde Maria Voce.
De volgende etappen zijn voorzien: Korea van 6 tot 10 januari; Japan van 11 tot 16 januari; Filippijnen van 17 tot 31 januari; Thailand  van 1 tot 20 februari.

Koreaanse parlementsleden
In Korea is een ontmoeting voorzien met een aantal parlementsleden die sinds meerdere jaren inspiratie putten uit het ideaal van broederschap van Focolare.

Rissho Kosei-kai
In Tokyo is Maria Voce uitgenodigd om op 15 januari te spreken tot 3000 leden van de boeddhistische lekenbeweging Rissho Kosei-kai. In 1981 had Chiara Lubich in Tokyo al gesproken over haar christelijke ervaring tot meer dan 10.000 leden van de Rissho Kosei-kai, op uitnodiging van de stichter van deze beweging, Nikkyo Niwano.

Dharma en agapè
In Thailand zal ze op 3 februari in Bangkok deelnemen aan het vierde symposium van boeddhisten en christenen over 'Dharma en boeddhistische compassie – christelijke agapé, in de wereld van vandaag'. 
Het symposium wordt gezamenlijk georganiseerd door de boeddhistische universiteit Mahachulalongkorn van Chiang Mai, de Focolarebeweging en de Japanse organisatie Rissho Kosei-kai. Er worden deelnemers verwacht uit Thailand, Japan, de Filippijnen, de VS, Groot-Brittannië en Italië.

Boeddhistische monniken
Ook zal Maria Voce in Thailand (Chiang Mai) een ontmoeting hebben met de boeddhistische grootmeester Ajahn Thong en zal ze spreken tot de jonge monniken van de Mahachulalongkorn-universiteit.
“De Focolarebeweging in Thailand heeft vele contacten met boeddhisten die delen in hetzelfde ideaal en meewerken aan het realiseren van een meer verenigde wereld. Hun doel is het vestigen van een duurzame vrede in heel de wereld”, aldus de verklaring van de Thaise monnik Pra Thongrattana op de begrafenis van Chiara Lubich in maart 2008. Hij bracht toen de groeten over van grootmeester Ajahn Thong.

Ook bezoek aan de plaatselijke Focolaregemeenschappen
Op alle plaatsen waar Maria Voce heengaat zal zij de gemeenschappen van Focolare ontmoeten.

Filippijnse clerus en bisschoppen
Op de Filippijnen zal de presidente van Focolare op 28 januari in Manila deelnemen aan een rondetafelgesprek  tijdens de grote tienjaarlijkse ontmoeting van de Filippijnse clerus met de bisschoppen.

 
« Vorige