Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Toespraak tot 3000 boeddhisten
Tweede etappe: Japan
 

Tokio, 15 januari 2010. In de grote gewijde ruimte van de boeddhistische beweging Rissho Kosei-kai, sprak de presidente van Focolare, Maria Voce, meer dan 3000 boeddhisten van de Japanse beweging Rissho Kosei-kai toe. Zij zei dat de twee bewegingen “een brug kunnen zijn tussen de boeddhistische en de christelijke wereld”.

Broederlijke band
De huidige Focolarepresidente memoreerde de stichters van beide bewegingen die al sinds eind jaren zeventig vriendschappelijke relaties met elkaar onderhouden: "Het feit dat ik me hier mag zijn, ontroert me. Ik voel me omgeven door de geest van onze stichters Chiara Lubich en Nikkyo Niwano, die de broederlijke band tussen onze bewegingen zo graag wilden zien groeien."

In het enige voertuig stappen
Bijna 30 jaar eerder, in 1981, sprak Chiara Lubich hier voor tienduizend leden van de boeddhistische groepering over haar leven en het evangelie. Maria Voce: “Chiara vond in Niwano een grote openheid en spiritualiteit en Niwano vond in Chiara een persoon die net als hij een grote, bijna onhaalbare droom had, namelijk om met alle mensen in het 'enige voertuig' te stappen, dat wil zeggen te streven naar de enige waarheid en één enkel hart te hebben”.

Geen menselijk plan
Sprekend tegen de achtergrond van een 30 meter grote afbeelding van Boeddha, kregen de woorden die Maria Voce van Chiara Lubich aanhaalde, een nog grotere lading: "Wij zijn van verschillende godsdiensten, van verschillende nationaliteiten en culturen, en toch hebben we dingen gemeenschappelijk. Die zijn niet het gevolg van onze inspanningen of van een menselijk plan, maar het bovennatuurlijke werk van God, voor een doel dat God heeft bedacht en dat ons niet helemaal bekend is".

Voortdurende bekering
"De wereld van morgen hangt af van personen die er een stroom van liefde brengen die niet begrensd is maar universeel. Op deze weg bemoedigen wij elkaar en komen we tot een voortdurende bekering van het hart. Dat maakt ons er steeds meer van bewust dat we God meer vinden naarmate we de mens meer liefhebben, zoals Chiara vele malen zei."

Nichiko Niwano
Maria Voce was uitgenodigd door de president van de Japanse beweging, Nichiko Niwano, zoon van stichter Nikkyo Niwano.

Jongerenleiders
In de middag bracht Maria Voce nog twee uur door met een groep van 80 jongerenleiders van de boeddhistische beweging. Tijdens de dialoog kwam sterk naar voren hoe vruchtbaar in de afgelopen jaren de samenwerking is geweest tussen de jongeren van Focolare en die van de Rissho Kosei-kai, die wereldwijd circa 6 miljoen aanhangers heeft.

Ontmoeting met de Focolaregemeenschap
Op zaterdag 17 januari vond de ontmoeting plaats van de presidente en co-president van de beweging met de plaatselijk focolaregemeenschap in Japan. In het hart van de Japanse hoofdstad verzamelden zich daarvoor 380 mensen uit verschillende delen van het land: van Hokkaido tot Okinawa. De grootste groepen waren die uit Nagasaki en Tokyo.

 
« Vorige