Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Herman Wijffels opent 3 december nieuw centrum Focolare
Wijffels: 'De juiste investering in de toekomst'
 

Op vrijdag 3 december 2010 verricht Herman Wijffels de opening van een modern centrum van spiritualiteit in de Brabantse plaats Nieuwkuijk. Op het terrein van de cisterciŽnzerabdij MariŽnkroon realiseert de Focolarebeweging het nieuwe conferentiecentrum Mariapoli MariŽnkroon. Dit centrum stelt zich ten doel de gemeenschapszin in kerk en samenleving te bevorderen.

Een nieuwe spiritualiteit voortbouwend op de kracht van het oude
Prof. dr. Herman Wijffels is lid van het comitť van aanbeveling van het project Mariapoli MariŽnkroon. Hij noemt het centrum ďeen initiatief dat, voortbouwend op de kracht van het oude, met een nieuwe spiritualiteit durft te werken aan een betere wereldĒ. ďDit soort vormingsplaatsen zijn nodig om collectief te kunnen groeien naar betere relaties tussen mensen en groepen. Dit zijn de juiste investeringen in onze toekomstĒ, aldus econoom Wijffels.

Eigentijds
Met de komst van een eigentijds vormings- en ontmoetingscentrum behoudt het abdijterrein, waar ook kardinaal Simonis woont, voor de toekomst zijn religieuze en cultuurhistorische waarde.

Meerwaarde van een dragende gemeenschap
Bijzonder aan het centrum Mariapoli MariŽnkroon in Nieuwkuijk bij Den Bosch is dat de dragende kracht ervan bestaat uit een christelijke gemeenschap van gezinnen, jongeren, alleenstaanden en religieuze leefgroepen. Deze gemeenschap laat zich inspireren door een moderne spiritualiteit, gebaseerd op het evangelie. De permanente aanwezigheid van een gemeenschap in centrum Mariapoli MariŽnkroon geeft een meerwaarde aan de ontmoetingen en vorming.

Versterking van het sociale weefsel
Focolare is een internationale kerkelijke beweging die zich in alle delen van de wereld inzet voor sociale cohesie en de oecumenische en interreligieuze dialoog. In 2002 heeft de Focolarebeweging haar landelijk centrum gevestigd op het terrein van de cisterciŽnzerabdij MariŽnkroon te Nieuwkuijk. Zij heeft programmaís voor mensen van verschillende levensstaat, leeftijd en kerkelijke of religieuze achtergrond. Het centrum wil daarmee een bijdrage leveren aan een van de belangrijkste behoeften in de maatschappij van vandaag: versterking van het sociale weefsel. Deze begint in de visie van de Focolarebeweging aan de basis van de samenleving, in het persoonlijk contact van mens tot mens.

Landelijk gelegen terrein omgeven door bos en water 
Het conferentiecentrum heeft eigen vormingsactiviteiten en ontvangt externe groepen. De conferentiecapaciteit gaat van 5 tot 200 personen. Het landelijk gelegen terrein straalt rust uit en is omgeven door bos en water. De accommodaties zijn rolstoeltoegankelijk. Het centrum, gelegen aan de A59, beschikt over ruime parkeervoorzieningen.

Wijffels
Prof. dr. Herman Wijffels, in 2006-2007 informateur van het kabinet Balkenende IV, bekleedde diverse topfuncties in de financieel-economische sector en binnen maatschappelijke organisaties. Hij was onder meer directievoorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank. Sinds oktober 2009 is hij hoogleraar 'Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering' aan de Universiteit Utrecht.


 
« Vorige