Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Educatief project 'Sterk zonder geweld'
Music Group Gen Rosso
 

 


Zie ook: www.starkohnegewalt.de

 

“Al 40 jaar staan wij in theaters”, legt Valerio Gentile van Gen Rosso uit. “Maar met onze musical Streetlight zijn we een nieuwe weg ingeslagen. Artistiek omdat het allerlei muzikale stijlen met elkaar verbindt, maar ook omdat dit theaterstuk deel is van een programma tegen criminaliteit en agressie. Sinds 2004 hebben we met dit project 'Sterk zonder geweld' in Duitsland zo'n 150.000 leerlingen bereikt.” 

Veel meer dan een show
Het programma begint al weken vooraf in overleg met docenten, ouders, schooldecanen en onderwijsassistenten. Dan zijn er de workshops met de scholieren. Zij zijn het die in de publieke uitvoering de hoofdrollen vervullen. Door de veelzijdigheid van de show vindt ieder zijn plekje: in hip-hop, moderne dans, zang, theater, geluid, verlichting, orkest, instrumenten…

Meer zelfvertrouwen gekregen
Een van de docenten uit zijn enthousiasme: "Toen ik de prestaties van sommige leerlingen zag, was ik stomverbaasd. Ik had niet gedacht dat ze dat konden. Deze ervaring heeft iets van hun persoonlijkheid en verborgen talenten laten zien. Velen van hen hebben meer zelfvertrouwen gekregen.”

Gen Rosso
De internationale groep van musici, zangers, acteurs en technici, ontstaan vanuit de Focolarebeweging, promoot het idee van universele broederschap. De groep bestaat sinds veertig jaar en vernieuwt zich steeds weer. Momenteel bestaat ze uit achttien leden, afkomstig uit onder andere Brazilië, Italië, Tanzania, Argentinië, Spanje, Zwitserland.

Streetlight
De musical Streetlight vertelt de geschiedenis van Charles Moats (1951-1969), een afro-amerikaanse jongen die werd vermoord in een zwarte wijk van Chicago omdat hij weigerde met geweld te reageren op het geweld van een gewapende gang. Zijn levensverhaal biedt de aanknopingspunten voor de uitvoering van de scholieren: drugs, geweld, sociaal onrecht, rivaliserende bendes, omgaan met vijanden, alcoholproblemen…

Stark ohne Gewalt
Het project Stark ohne Gewalt (‘Sterk zonder geweld’) richt zich niet alleen op de schooljeugd, maar ook op gedetineerden. Het project wordt in Duitsland, Polen en Tsjechië ondersteund door de Europese programma’s Xenos en Daphne voor de vorming van de jeugd, voor integratie en respect voor anderszijn.

 

  
« Vorige