Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
In Tagaytay, Filippijnen
School for Religions
 

In focolarestadje ‘Peace’ in het Filippijnse Tagaytay vond van 1 tot 3 april de ‘School for Oriental Religions’ plaats. Tweehonderdvijftig deelnemers uit tien Aziatische landen volgden de cursus van drie dagen.

Om de twee jaar
Het initiatief voor deze seminars die sinds 2009 om de twee jaar plaatsvinden, kwam in 1982 van Chiara Lubich tijdens haar eerste reis in Azië. Doel ervan is om christenen uit de Aziatische landen een vorming te bieden in het aangaan van een dialoog met volgelingen van andere grote religieuze tradities van het Aziatische continent. Decaan van de school is de aartsbisschop van Bangkok, monseigneur Francis Xavier Kriegesak.

Pionierswerk
Aan de orde kwamen de grote uitdagingen waar christenen voor staan in onder meer Pakistan, de pionierservaringen van dialoog in Thailand met boeddhisten van de theravada-traditie, de veelbelovende academische en maatschappelijke dialoog in India met verschillende Gandhiaanse organisaties met enkele wetenschappelijke hindoeïstische instituten.


Getuigenis
In de inleidingen kwam naar voren dat dialoog en evangelisatie verschillende aspecten zijn van de zendingsopdracht van de kerk. Deze is op de eerste plaats een opdracht van getuigenis, op persoonlijk vlak én als gemeenschap, waardoor een constructieve en geloofwaardige basis gelegd wordt voor het kunnen presenteren van Christus. Anderzijds zijn Aziatische culturen vaak gevoelig voor bepaalde aspecten die in het westerse christendom nog niet zijn uitgediept of op hun waarde geschat.

De liefde in de verschillende tradities
De School for Oriental Religions focuste dit jaar op de liefde in de tradities van het christendom, de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme, waarbij de overeenkomsten maar ook de grote verschillen naar voren kwamen.

Aartsbisschop in dialoog met boeddhistische monnik
Een sterk getuigenis van levende dialoog vormde het gesprek van de Thaise aartsbisschop met de monnik prof. Phramaha Sanga Chaiwong, abt van een belangrijke boeddhistische tempel in de omgeving van de Thaise stad Chiang Mai. Een waardevolle bijdrage kwam ook van de Filippijnse moslim Julkipli Wadi, hoogleraar aan de University of the Philippines.

 

 
« Vorige