Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Focolarestadje biedt hulp aan vluchtelingen
Ivoorkust
 

Afgelopen maand vond in Ivoorkust een machtsstrijd plaats die gepaard ging met veel geweld. Uiteindelijk werd de voormalige president Gbagbo opgepakt door troepen van president Ouattara. Samen met de lokale kerk en verschillende hulporganisaties heeft de Focolarebeweging zich ingezet voor hulp aan de duizenden vluchtelingen die door het geweld huis en haard hebben moeten verlaten.

Focolarestadje
In het land heeft de Focolarebeweging sinds jaren een ‘focolarestadje’, dat reeds eerder grote stromen vluchtelingen had opgevangen. Vitoria Franciscati, al 20 jaar in het West-Afrikaanse land, bericht over de hulp die in en vanuit dit centrum wordt gegeven.

Stromen vluchtelingen
“We zijn er heel direct bij betrokken. Op zo’n 80 kilometer van hier loopt een front, vanwaar heel veel vluchtelingen onze richting op komen. Ook is er een stroom vluchtelingen uit de hoofdstad Abidjan. Samen met het bisdom en de gemeente helpen we om zoveel mogelijk vluchtelingen op te nemen.

Alleengelaten kinderen
In ons centrum hebben we een apotheek, een kleine kliniek en een voedselbank. We krijgen te maken met veel gevallen van ziekte en met kinderen die al heel jong achtergelaten zijn, soms met een grootmoeder of grootvader die er geen raad mee weten.

Referentiepunt
We zijn ook een referentiepunt voor hulporganisaties, die in deze regio actief zijn in de strijd tegen ondervoeding, zoals Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis. In de stad ontbreekt drinkwater.

Water en stroom
Veel mensen komen dus naar ons centrum om water te putten uit onze put. Vaak is er ook geen elektrische stroom. Daarom stellen we onze generator, die enkele uren per dag werkt, ter beschikking. Er wordt heel veel met anderen samengewerkt.”

 
« Vorige