Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Focolarepresidente in Rusland
 

Vanuit het Siberische Krasnojarsk (4000 km van Moskou), Tsjeljabinsk (2000 km van Moskou), Novosibirsk, Omsk en Sint Petersburg kwamen een 300 vrienden en leden van Focolare naar Moskou voor een ontmoeting met de presidente en de co-president van de beweging, Maria Voce (Emmaus) en Giancarlo Faletti.

Russisch-orthodoxe kerk
Zij waren van 13 tot 19 mei 2011 in het land, een wens die stichteres Chiara Lubich sinds de jaren '70 koesterde, maar nooit in vervulling is kunnen gaan. Ook hadden Maria Voce en Giancarlo Faletti in Moskou ontmoetingen met vertegenwoordigers van de katholieke en orthodoxe kerk. Op 15 mei namen ze, samen met alle Russisch-orthodoxe leden van Focolare, deel aan een dienst in de Russisch-orthodoxe kerk.

Pioniers
Het was voor het eerst dat de hele Russische gemeenschap samen kon zijn. Er werden herinneringen opgeroepen aan de eerste reizen van focolarina's en priesters naar de Sovjet-Unie in de jaren van de Koude Oorlog; in stilte brachten ze er de spiritualiteit van de eenheid. In de jaren '80 verhuisde een Hongaars gezin naar Rusland om er de beginnende gemeenschap te steunen. Ook werden de ontmoetingen gememoreerd met de charismatische Russisch-orthodoxe priester en theoloog Alexander Men, in 1990 vermoord vanwege zijn geloof.

Vooroordelen vallen weg 
Inmiddels zijn er focolaregemeenschappen in Moskou, Tsjeljabinsk en Krasnojarsk. Na 70 jaar atheÔstische propaganda hebben vele mensen in contact met het Focolare het geloof ontdekt en oriŽnteren zich op de Russisch-orthodoxe kerk. Zo kunnen vooroordelen wegvallen ten opzichte van de katholieke kerk, die soms wordt beschuldigd van proselitisme (opdringerige bekeringsijver). 
« Vorige