Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Tlemcen, Algerije
Moslims van Focolare houden hun eerste eigen congres
 

De provinciehoofdstad Tlemcen in het westen van Algerije telt circa 140.000 inwoners en is dit jaar culturele hoofdstad van de islam. Een perfecte locatie dus voor een vijfdaags congres waarin moslims konden ervaren hoe ook zij het ideaal van gemeenschap en broederschap van Focoalre kunnen beleven.

Stichtster Chiara Lubich kondigde al in 1992 de geboorte aan van een 'Focolarebeweging van moslims'. Twintig jaar later zien we deze profetische woorden gerealiseerd. Een veertigtal moslims uit Europa en het Midden-Oosten ontmoetten elkaar van 2 tot 7 juni 2011 in deze Algerijnse stad en kwam daar samen met de focolaregemeenschap van Algerije, die zelf grotendeels islamitisch is en al meer dan 45 jaar in deze geest leeft.

"Ik hoop dat de herinnering aan de sterke gevoelens en belevenissen in dit stukje paradijs dat dit congres toch echt was, nooit door de dagelijkse beslommeringen zal worden uitgewist", zo schreef een van de deelnemers na afloop, en vervolgde: "Elke aanwezige, elk gesprek, elke ontmoeting was een waar geschenk van God. Wij hebben een prachtig project: wereldwijde broederschap! Geen utopie, maar project in uitvoering.

De aanwezige islamdeskundigen vestigden er in hun conferenties de aandacht op hoezeer het engagement van gelovige moslims en het ideaal van dialoog en broederlijkheid op elkaar zijn afgestemd. In een open en vrije sfeer werden heel wat vragen beantwoord en werd vastgesteld dat christendom en islam elkaar kunnen versterken in hun inzet voor vrede en gerechtigheid. Vanzelfsprekend was er op basis van het wederzijdse respect geen sprake van syncretisme of bekeringsdrang. 
« Vorige