Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Als moderne Emmaüsgangers
Op verkenning door Zwolle
 

‘Samenloop’ is de naam die de bedenkers hun initiatief gaven: katholieken en protestanten die samen door een Nederlandse stad wandelen langs plaatsen die voor de geschiedenis van het christendom bepalend zijn geweest; en intussen ‘Emmausgesprekken’ voeren: twee aan twee met elkaar in gesprek gaan over je gelovige bezieling, zoals destijds de twee Emmausgangers uit Jeruzalem na de dood van Jezus.

  
Na Utrecht nu Zwolle
Voor de tweede keer vond deze samenloop, afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, plaats. Vorig jaar werd de stad Utrecht bezocht. Deze keer was het, op 16 september, de beurt aan Zwolle, ook een stad die voor de ontwikkeling van het christendom in Nederland van grote betekenis is geweest.

Moderne Devotie
Kenner van de Moderne Devotie, Mink de Vries, voerde zo’n 35 vertegenwoordigers en vrienden van nieuwe bewegingen uit de protestantse en rooms-katholieke wereld langs historische plekken in de stad, vooral met aandacht voor de Broeders des Gemenen Levens uit de 14de eeuw en Thomas à Kempis, die lange tijd in Zwolle woonde. Intussen gingen de deelnemers aan de hand van vragen met elkaar in dialoog. Na de wandeling gaf Gert Jan Segers, directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, een visie over Europese vraagstukken.

Brussel mei 2012
Het wandelinitiatief is een voorbereiding op de grote ontmoeting van Samen voor Europa op 12 mei 2012 in Brussel. Aan dit grote internationale, oecumenische project werken meer dan 200 christelijke bewegingen, gemeenschappen, netwerken en organisaties samen. In Nederland zijn hierbij een 40-tal groepen betrokken, waaronder Jeugd met een Opdracht, Focolare, Evangelische Alliantie, Alpha-cursus Nederland, Katholieke Charismatische Vernieuwing en de Charismatische Werkgemeenschap Nederland.

 

 
« Vorige