Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Jubileum-ontmoeting 5 november
Focolare 50 jaar in Nederland
 

Focolare Nederland mag voor haar jubileumontmoeting op 5 november a.s. rekenen op de aanwezigheid van de presidente en co-president van de internationale beweging, Maria Voce en Giancarlo Faletti, vanuit Italië. Maria Voce is de dag erna te gast op de Katholieke Jongerendag (KJD) in Den Bosch, waar zij in de ochtend op het hoofdpodium met jongeren in dialoog zal treden over het thema van de KJD: ‘Vuur’.

800 gasten uit binnen- en buitenland
Voor de jubileumviering op 5 november wordt in het landelijk centrum van de Focolarebeweging in Nieuwkuijk zo’n 800 mensen verwacht.
Onder hen ook een zeventigtal uit de Noordse landen (Noorwegen, Zweden, Denemarken, IJsland en Finland), die met Focolare in Nederland organisatorisch verbonden zijn.

Sociale cohesie en oecumene
De jubileumontmoeting staat in het teken van de sociale cohesie en de oecumene in onze samenleving, waarvoor de Focolarebeweging zich vanaf haar begin in Nederland altijd heeft ingezet. Daarover spreken onder meer Jan Bakker, directeur Alphacursus Nederland, en Jan van Burgsteden, hulpbisschop van Haarlem en binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie eerste aanspreekpunt voor bewegingen en nieuwe gemeenschappen binnen de Rooms-katholieke Kerk.

Zoeken naar wat verbindt
Enno Dijkema en Agnes van Zeeland, voorzitters van de Focolarebeweging in Nederland, verwachten de komst van veel binnenlandse en buitenlandse gasten vanwege “de sterke banden van vriendschap en sympathie die in vele jaren zijn opgebouwd met mensen van heel verschillende achtergrond”. Agnes van Zeeland: “Het is eigen aan Focolare altijd te zoeken naar wat verbindt. En in ons streven naar vernieuwing hebben we altijd bondgenoten gevonden in mensen en groepen die, ieder vanuit een eigen insteek, werken aan datzelfde doel.”

Vijftig jaar in Nederland
In 1961 opende de Focolarebeweging in Nederland haar eerste twee huizen, in Nijmegen en in Eindhoven. Van daaruit ontstond in korte tijd een grote gemeenschap van mensen van verschillende leeftijden en kerken, die zich de ‘spiritualiteit van gemeenschap’ eigen maakten.

Eenheid en broederschap
Geďnspireerd door de oecumenische en sociale idealen van Focolare, gesticht door de Italiaanse vrouw Chiara Lubich (1920-2008), hebben velen in eigen kerkgemeenschap, sociale omgeving en werkmilieu, inhoud proberen te geven aan het streven naar eenheid en broederschap. Ook enkele moslims in ons land weten zich door de idealen van Focolare geďnspireerd tot inzet binnen de eigen gemeenschap en met christenen.

Inlichtingen en aanmelding: info@focolare.nl of  073-5113651

Tijd: zaterdag 5 november 2011 van 14.30 tot 17.00 uur en aansluitend receptie
Locatie: Mariapoli Mariënkroon, Abdijlaan 8, 5253 VP te Nieuwkuijk

Ieder is van harte welkom! Voor kinderen en tieners eigen programma’s. Voor de allerjongsten is er een crčche. 
« Vorige