Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Gelovigen en ongelovigen samen voor de vrede
Interreligieuze ontmoeting in Assisi
 

Religieuze leiders uit heel de wereld verzamelen zich donderdag 27 oktober in Assisi om er hun commitment voor de vrede uit te spreken. Paus Benedictus XVI, die de dag leidt, noemt het een ‘dag van bezinning, dialoog en gebed voor vrede en gerechtigheid in de wereld’.

Religieuze leiders uit meer dan 50 landen
De deelnemers aan de interreligieuze ontmoeting reizen samen met de paus vanuit Rome per trein naar de stad van Franciscus. Meer dan 50 landen zijn vertegenwoordigd in Assisi. In de basiliek Santa Maria degli Angeli worden toespraken gehouden. In de middag vindt een ‘pilgrimage’ plaats naar de basiliek van de heilige Franciscus. Daar vernieuwt ieder op plechtige wijze zijn inzet voor de vrede.

Aanwezigheid van Focolare
Aanwezig onder de geestelijk leiders is ook Maria Voce, presidente van de Focolarebeweging, als vertegenwoordigster van een beweging die zich onder leiding van stichtster Chiara Lubich sterk heeft gemaakt voor interreligieuze contacten en dialoog. Zo onderhoudt Focolare in tal van landen contacten met gelovigen van de verschillende wereldgodsdiensten, alsook een intensieve, vriendschappelijke relatie met de boeddhistische beweging Rissho Kosei-kai uit Japan, Afro-Amerikaanse moslims en enkele bewegingen van Gandhiaanse inspiratie in het zuiden van India.

Ook niet-gelovigen
Aan de interreligieuze ontmoeting nemen op uitnodiging van het Vaticaan voor het eerst ook atheïsten deel. Paus Benedictus XVI nodigde daartoe onder andere de Oostenrijkse denker en econoom Walter Baier uit. Baier, lid van de communistische partij van Oostenrijk, is coördinator van transform! european network for alternative thinking and political dialogue, en binnen de Focolarebeweging betrokken bij het Internationale centrum voor de dialoog met personen van niet-religieuze overtuiging.

Overige bijdragen
In aanloop naar de derde Gebedsdag in Assisi schreef Maria Voce in de Vaticaanse krant Osservatore Romano een artikel over de visie en bijdrage van Focoalre aan de interreligieuze dialoog. Artistieke bijdragen die dag komen van de muziek- en dansgezelschappen Gen Verde en Gen Rosso, internationale multi-artistic performing group van artiesten, verbonden aan de Focolarebeweging.

1986 - 2011
Precies 25 jaar geleden, op 27 oktober 1986, nodigde paus Johannes Paulus II vertegenwoordigers van de grote wereldgodsdiensten uit om in de Italiaanse stad te vasten en te bidden voor de vrede. Hij deed dat vervolgens nog eens in 2002, kort na de aanslagen van 11 september 2001.

 
« Vorige