Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Focolarecentrum in Nieuwkuijk
Mariapoli MariŽnkroon
 
Tien jaar lang zocht de Focolarebeweging in Nederland een geschikte locatie voor de realisering van een landelijk centrum. Toen het prachtige complex van de abdij MariŽnkroon in Nieuwkuijk in beeld kwam, bleken de wensen van de CisterciŽnzerpaters en van de Focolarebeweging wonderwel op elkaar aan te sluiten. Sinds 2002 is het terrein van de abdij tevens het landelijk centrum van de Focolarebeweging, Mariapoli Mariťnkroon.

Oud en nieuw samen
Na een rijk en bloeiend abdijleven van meer dan honderd jaar zagen de paters CisterciŽnzers zich geplaatst voor een dilemma. In de jaren zestig bevolkten nog 80 monniken het terrein. De laatste jaren echter liep hun aantal drastisch terug en nam de gemiddelde leeftijd sterk toe. Om de abdij en haar geestelijk leven te behouden, zochten de CisterciŽnzers naar opvolging. Hun zoektocht van tien jaar kwam samen met die van de Focolarebeweging, die al lange tijd zocht naar een geschikt terrein om er haar landelijk centrum te vestigen.

Evangelische waarden
De spiritualiteit van de Focolarebeweging is gebaseerd op het evangelie. Kernwoorden van haar spiritualiteit zijn: eenheid, broederschap, gemeenschap en solidariteit. Zeker in een samenleving waarin individualiteit steeds meer voorop staat en waarin gemeenschapsleven een ondergeschikte rol schijnt te spelen, zijn plaatsen waar deze evangelische waarden in het dagelijks leven zichtbaar worden belangrijk. Zo'n plaats wil Mariapoli MariŽnkroon zijn.

Open karakter
Op dit moment wordt hard gewerkt om van abdij MariŽnkroon een heel eigentijds centrum van spiritualiteit en bezinning te maken. Daarbij wordt het culturele erfgoed van de abdij instandgehouden. Het nieuwe centrum wordt mede gedragen door een gemeenschap van permanente bewoners die leven volgens de spiritualiteit van de eenheid. Zij willen hiermee in het klein al een nieuwe maatschappij voelbaar en zichtbaar laten worden. Het terrein zal zijn open karakter behouden en waar mogelijk zal dit zelfs versterkt worden.

Medegebruik
In de bestaande gebouwen zijn sinds jaar en dag enkele Heusdense stichtingen gevestigd die er regelmatig terugkerende activiteiten organiseren. Zo zijn er geregeld exposities in de oude toren, zijn er concerten in de kapel van de abdij en heeft de stichting 'Gered Gereedschap' er haar werkplaats.

Concrete acties
Mariapoli MariŽnkroon zal op termijn een congrescentrum huisvesten. Maar nu al worden mensen hier gevormd in de spiritualiteit van de Focolarebeweging. Mensen uit alle generaties, met de nadruk op jongeren, uit alle sociale klassen, alle culturen en uit verschillende godsdiensten nemen in Mariapoli MariŽnkroon deel aan vormingsdagen. Verrijkt door deze ervaring keert ieder terug naar de eigen plek in de samenleving om daar de cultuur van liefde, geven en delen verder uit te dragen. Dat gebeurt onder meer door sociale acties en door activiteiten voor derde wereldprojecten en ondersteuning van weeskinderen.

Verhuur
MariŽnkroon biedt ook particulieren en groepen de mogelijkheid om een of meerdere ruimte (per dagdeel) te huren. Er zijn zalen beschikbaar voor 30 tot 150 personen, evenals een ontvangstruimte voor individuele gesprekken. Op termijn stelt Mariapoli MariŽnkroon haar faciliteiten voor meerdaagse samenkomsten beschikbaar voor groepen met een ideŽel karakter.

Contact
Mariapoli MariŽnkroon
Abdijlaan 8
5253 VP  Nieuwkuijk
073-5115085
info@marienkroon.nl

 
« Vorige