Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Focolarebeweging start universiteit
 

In ItaliŽ werkt het centrum van de internationale Focolarebeweging aan de oprichting van het instituut Sophia. In het focolarestadje Loppiano - op 30 km van Florence -  komt een campus waar studenten een tweejarige, interdisciplinaire vorming kunnen krijgen op het niveau van een masters degree. Die kan worden gevolgd nadat studenten de eerste drie jaar van hun studie aan hun eigen universiteit hebben afgerond.

In het eerste jaar van de studie komen overwegend theologisch-filosofische en ethisch-antropologische leerstukken aan bod. In het tweede jaar kunnen studenten kiezen tussen twee richtingen: filosofisch-theologisch-epistemologisch en sociaal-politiek-economisch.

Vooralsnog wordt de toegang voor het eerste jaar beperkt tot een aantal van ongeveer vijftig studenten.

Eigen aan de universiteit is de strikte relatie tussen kennis en leven en de grondige verdieping van de fundamenten van een cultuur van eenheid, geheel in de geest van de doelstelling en spiritualiteit van de Focolarebeweging.

Op experimentele manier was al een begin gemaakt met een 'instituut van cultuurí in de vorm van een zomerschool gedurende vier opeenvolgende jaren. Ook hier legden studenten, allen betrokken bij de Focolarebeweging, een soort van culturele reis af door de verschillende disciplines.

Het bijzondere van deze vorming, aldus rector professor Giuseppe Maria Zanghž, is te ontdekken wat de gemeenschappelijke grond is van waaruit de verschillende disciplines zich hebben ontwikkeld.

Onderscheidend is ook de wijze waarop gewerkt zal worden. Zowel studenten als professoren wordt voorgesteld dag voor dag een zin uit het evangelie te leven en hierover hun ervaringen te delen. De gemeenschap die hieruit ontstaat, moet de basis van wederkerigheid en gemeenschap vormen waarop de stof vervolgens wordt uitgediept.

 
« Vorige