Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
'Essential Writings' van Chiara Lubich gepresenteerd in Londen
 

Op 19 juni 2007 werd in de prestigieuze Troonkamer van het aartsbisschoppelijk paleis in Westminster het boek Essential Writings - Spirituality, Dialogue, Culture van Chiara Lubich gepresenteerd. Het boek, in de oorspronkelijke Italiaanse uitgave La dottrina spirituale geheten, bevat de belangrijkste geschriften van de stichtster van de Focolarebeweging, waarin de kerngedachten en de spirituele doctrine van de focolare-spiritualiteit zijn neergelegd.

De samensteller van het boek Michel Vandeleene gaf een korte inleiding. De drie hoofddelen van het boek gaan in op de meest dringende uitdagingen waar de kerk en de samenleving van vandaag voor staan:
* de noodzaak van een nieuwe christelijke mystiek geschikt voor het derde millennium;
* een nieuwe manier van aankijken tegen het geloof, die een een nieuwe cultuur voor deze tijd kan scheppen;
* en de implicaties van deze nieuwe cultuur voor de wereld.

Zowel aartsbisschop kardinaal Cormac Murphy-O'Connor als de Canon Theologian van de Westminster Abbey, Nicholas Sagovsky, waren bij de presentatie aanwezig. 
Reverend Nicholas Sagovsky, de theoloog van de Westminster Abbey en lid van de tweede Anglicaanse Rooms-Katholieke Internationale Commissie (ARCIC II) sprak over de warmte en vriendschap die hij had ervaren in zijn contacten met mensen van de Focolarebeweging en over de waarde van dit charisma voor de oecumenische dialoog. "Dit is een leer - zei hij - die standhoudt in een oecumenische context en in een interreligieuze omgeving, omdat zij zo eenvoudig is. In dit boek vind je de hulpmiddelen voor een type vriendschap die ons van stap tot stap verder brengt op de weg van de oecumene."

Kardinaal Murphy-O'Connor sprak over de profetische rol van het charisma van Chiara Lubich, die al twintig jaar vˇˇr het Tweede vaticaans Concilie ijverde voor dialoog, Hij memoreerde een beeld van de theoloog Von Bathasar, die sprak van een Petrus-profiel en een Maria-profiel. "Beide zijn belangrijk. Er is een bepaalde hiŰrarchie nodig die die kerk bijeenhoudt, maar zonder het Maria-profiel, zonder de beschouwing, zonder het hart, de warmte, kan het andere profiel niet bestaan." 

Het boek Essential Wrinings is te bestellen bij New City Press, 57 Twyford Avenue, London W3 9PZ, (telefoon: 020 8992 7666) of via Amazon.com. 
« Vorige