Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Woord van leven juli 2014
 

Ik verzeker het jullie nogmaals: als twee van jullie hier op aarde eensgezind om iets vragen, wat het ook is, dan zal mijn Vader in de hemel het voor hen laten gebeuren. Want waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden."

Mattes 18, 19-20

Het Woord van leven is een tekst uit de bijbel. Het commentaar wil helpen om de woorden in concreet leven omte zetten.

De tekst wordt in 90 talen door de Focolarebeweging uitgegeven en bereikt wereldwijd via drukpers, radio en televisie meer dan 26 miljoen mensen. Tevens is het in vele talen beschikbaar op internet. In het Nederlands verschijnt ook een speciale uitgave voor jongerenen kinderen

Hoeveel dingen heb je niet nodig in dit leven, en je weet niet hoe je ze kunt verkrijgen. Hoeveel oprechte en goede verlangens heb je niet, en je weet niet hoe je daaraan kunt voldoen. Je bent er diep van overtuigd dat alleen ingrijpen van boven, een genade van de hemel, je kan geven wat je met heel je wezen verlangt.

En dan hoor je uit de mond van Jezus opnieuw die belofte, die duidelijke, niet mis te verstane woorden die je hoop en zekerheid geven: "Ik verzeker het jullie nogmaals: als twee van jullie hier op aarde eensgezind om iets vragen, wat het ook is, dan zal mijn Vader in de hemel het voor hen laten gebeuren.

Meerdere keren zegt Jezus in het evangelie dat we moeten bidden, en Hij leert ons hoe we dingen kunnen verkrijgen. Maar deze woorden zijn wel bijzonder origineel. Om een antwoord van de hemel te krijgen zijn er meerdere personen nodig, een gemeenschap. Jezus zegt: "Als twee van jullie..." Het is het kleinste aantal waaruit een gemeenschap kan bestaan. Voor Jezus is niet het aantal belangrijk, maar wel dat het er meer zijn dan een.

Ook in het jodendom is bekend dat God een collectief gebed waardeert. Maar Jezus zegt iets nieuws: "Als twee van jullie eensgezind om iets vragen..."

Hij wil meerdere personen, maar dan wel in eenheid. Hij legt het accent op hun eensgezindheid. Hij wil n enkele stem horen. Eigenlijk zegt Jezus dat de voorwaarde om te verkrijgen wat wordt gevraagd de wederzijdse liefde is.

Je kunt je afvragen waarom een gebed in eenheid bij de Vader makkelijker toegang vindt. Misschien is de reden dat de mensen die zo bidden meer gezuiverd zijn. Een gebed blijft vaak beperkt tot een serie vragen die meer doen denken aan bedelaars die voor een koning staan dan aan kinderen met hun vader.

Wanneer je iets samen met anderen vraagt, is zo'n gebed zeker minder ingegeven door persoonlijk belang. Als je samen bent met anderen, ben je meer geneigd ook aan hun noden te denken en die met hen te delen. Bovendien begrijp je samen met anderen ook beter wat je aan de Vader kunt vragen.

Jezus zegt ons hier wat het geheim is van de verhoring van zo'n gebed. Dat ligt in de woorden "in mijn naam". Wanneer we in zijn naam zijn verenigd, is Hij onder ons aanwezig, en alles wat we samen met Hem vragen zullen we eerder verkrijgen.

Wanneer Jezus aanwezig is waar mensen in wederzijdse liefde met elkaar verenigd zijn, is Hij het zelf die samen met ons bepaalde genaden aan de Vader vraagt. En kun je je indenken dat de Vader niet naar Jezus zou luisteren? De Vader en Jezus zijn immers n.

Chiara Lubich

Bijbelcitaat uit NBV

Chiara Lubich (1920 - 2008) was de stichteres van de Focolarebeweging

Contactadres voor het Woord van leven:

Abdijlaan 16
5253 VP Nieuwkuijk
domusaurea@focolare.nl


 
« Vorige