Nieuws - Website Focolarebeweging

 

  HOME

 
Daar stond mijn fiets!
 

Eerst denk ik aan een grapje van mijn vrienden, maar bij navraag blijkt dat het helemaal geen grapje is. Iemand heeft mijn fiets ‘meegenomen’. Wanneer ik er thuis over vertel, krijg ik een idee: een beroep te doen op de edelmoedigheid van onze parochianen en zo goederen ook vrijwillig te laten rondgaan.

Met toestemming van de pastor hang ik aan de kerkdeur de volgende boodschap: “Zondagavond heeft een broeder van ons zijn wens om een fiets te bezitten vervuld door de mijne van het kerkplein mee te nemen. We kunnen deze niet helemaal correcte gebeurtenis als een gelegenheid zien om onze bezittingen te laten circuleren. Ik vraag me af of er in een of ander schuurtje niet een ongebruikte fiets staat die in gemeenschap kan worden gebracht. Wie deze fiets willen laten ‘circuleren’ wordt verzocht die af te leveren bij de pastor.”

Ik krijg enkele positieve reacties, waaronder ook iemand die zegt dat ik zijn fiets mag hebben. En hij levert die meteen bij me af. We zijn er allemaal blij mee.
     Enkele dagen later komt de buurjongen naar me toe met de mededeling dat hij mijn fiets heeft zien staan in de straat waar zijn opa woont. We gaan erop af en inderdaad: daar staat mijn fiets!
In het pand wonen een paar buitenlanders. Wat moeten we doen? We willen de tegenstellingen niet nog meer vergroten. We besluiten met hen te gaan praten en te vragen hoe ze aan die fiets zijn gekomen. Maar we willen ze behandelen als onze eigen broers en hun de fiets cadeau doen, als ze die hebben gestolen omdat ze hem nodig hadden. “Al wie een beker water geeft…”

We verzamelen al onze moed en bellen aan. We worden heel vriendelijk te woord gestaan. Degene die de fiets in gebruik heeft, zegt dan: “Als het echt uw fiets is, neem hem dan maar mee. Maar ik heb er wel 30 euro voor betaald.”
Ik ben een beetje beduusd en vraag hem waar hij de fiets voor nodig heeft. “Voor mijn werk”, zegt hij. We spreken af dat hij mijn fiets de volgende dag nog kan gebruiken en dat ik hem de fiets die ik zelf heb gekregen, zal brengen. Deze oplossing lijkt beide partijen een goed idee.

Als ik de volgende dag de fiets ga bezorgen, neem ik het stuk vlaai mee dat iemand me toevallig was komen brengen. We hebben er samen lekker van gegeten.
Pol van Gelder

 
« Vorige